Японците представиха двете версии на модела – седан и хечбек с 5 врати

В навечерието на откриването на автосалона в Лос Анджелис японският производител Mazda представи новото поколение на един от най-популярния си модели Mazda 3. Автомобилът е получил не само впечатляващ дизайн, но и редица съвременни технологии, а също така и иновационен двигател Skyactiv-X.



За съжаление, от компанията само обявиха, че новият мотор ще се поставя на модела, но не разкриха неговите характеристики. Известно е единствено, че в зависимост от пазара, клиентите ще могат да купят автомобила с вече добре познатите агрегати Skyactiv-G с обем 1,5, 2,0 и 2,5 литра.



В някои страни по света ще се предлага и турбо-дизелова Mazda 3 с мотор Skyactiv-D с обем 1,8 литра. Клиентите ще могат да избират между 6-степенна механична скоростна кутия или автоматик със същия брой предавки. Японците се готвят да предложат и версия със задвижване на четирите колела, но засега не разкриват подробности за нея.



Новата Mazda 3 традиционно ще се предлага като седан и хечбек с 5 врати. Разликата в дизайна при новото поколение се вижда най-вече при удължения капак и по-голямата решетка на радиатора. Трябва да се отбележат и по-тънките предни стойки, които подобряват видимостта на шофьора и пътника до него.



Салонът на модела е в типични за марката минималистичен стил, като се отличава с плавните линии, които се превръщат в запазена марка за Mazda. Основна роля играе 8,8-инмовият монитор на информационно-развлекателна система, а броят на механичтите бутони и превключватели е намален.



Новата генерация на Mazda 3 е получила голям брой система за помощ на водача, сред които трябва да бъде отбелязана Cruising & Traffic Support (CTS). Тази функция улеснява пътуването в големите задръствания в града, като поема контрола на газта, спирачката и волана.



Моделът също така е оборудван със система, улесняваща преминаването през кръстовища, която предупреждава за приближаващи автомобили в условията на лоша видимост.

Снимки: Mazda