Годината е 2020, но носталгията към колите от 90-те все още я има.

Автомобилите от края на миналия век, търкалящи се по пътищата на нашата страна, а и не само по нея, отдавна са норма. Може и да са на по 25-30 години, но на някои от тях това не им личи по външния вид. Причината най-вече е в това, че доста собственици се грижат добре за тези свои любимци. А някои от моделите от 90-те години все още се търсят на пазара втора ръка заради своята надеждност и качества.

Peugeot 406 (1995-2004)

Стана известен от филма "Такси" и образът на "лудия" седан все още преследва модела. Дизайнът е разработен от Pininfarina и според отзивите на собствениците, италианците са се справили "на шест". Експертите съветват купуването на дизелов двигател с механични скорости, който се счита за най-надеждният вариант. Колата радва с комфорта в салона и с окачването. Проблеми с резервните части няма. Важното е преди покупката колата да бъде проверена добре - ако собственикът й се е грижил за нея, ще ви радва още дълго време.

Mercedes E-Class W210 (1995-2002)

Този модел се ползва с голямо търсенето поради старата политика на компанията - да предоставя максимално качество. Класиката е вечна, дори и днес изглежда страхотно. Хората, които ценят дизайна, комфорта и статуса, са готови да закупят този автомобил, въпреки годината на производство. Важно е колата първоначално да е работила според очакванията, след това пробегът не е страшен.

Audi 80 b4 (1991-1995)

"Яйцето", който вече се е превърнало в стандарт за качество и надеждност, често се среща по нашите пътища. Явно автомобилът е направен доста качествено. Гамата на двигателите започва с 1.6 литра, завършва с 2.8. Броят на цилиндрите е 4, 5 и 6, бензин и дизел. Към надеждността и комфорта трябва да бъде добавено поцинковането на каросерията, което е важно за нашите географски ширити.

Toyota Carina E (1992-2001)

Най-дълго произвежданият в този обзор модел, като с голяма почит се ползваха шестото и седмо поколение. Явно именно дълголетието е сред нещата, които отличават този автомобил. Двигателите са доста добри - 1.8 4S и 2-литровият 3S се държат предвидимо и уверено на пътя. Високо оценяван от експертите и собствениците на автомобила е и дизеловият 2С.

Honda Accord (1997-2002)

Accord е известен с надеждните си двигатели, които често провокират да натискате по-силно педала на газта. В тандем с многовръзковото окачване и краткия ход, моделът се държи уверено и комфортно. Всъщност, заради това е и харесван толкова много. Собствениците, разбира се, се оплакват от високата цена на резервните части, но не искат да сменят такъв работяга.

Ford Mondeo (1993-2000)

Един американец, който също често се среща на пътя заради жизнеността и непретенциозността си. Най-често срещаните двигатели са 1,8 и 2 литра, по-рядко 1,8 дизелови, пише automedia.bg.От електрониката няма оплаквания, стига собственикът да е поддържал колата. Повечето пъти автомобилът си струва парите. Солиден седан, който при правилни грижа ще изкара още доста години.

Subaru Forester (1997-2002)

Много експерти казват, че системата за задвижването на четири колела на този модел е най-добрата в историята на автомобилната индустрия. Освен това е универсален и много надежден. Резервните части са достъпни, но самата кола не дава почти никакви сериозни проблеми. Звукът на двигателя тип "боксер" пък заслужава музикална награда - който веднъж го чуе, няма да го забрави.