Четвъртата генерация на произвеждания от BMW малък автомобил Mini, която трябва да дебютира през 2022 или 2023 г., ще раздели моделите по нов начин. Освен нов компактен кросоувър, който вероятно ще носи името Traveller, марката ще предлага модел с три врати, който ще има по-малки размери от сегашния.

Това ще бъде постигнато най-вече с промяна на предницата, която сега изглежда прекалено голяма.

Mini ще използва някои от техниките за разпределение на пространството, използвани при създаването на електрическия модел с три врати.

Пред сп. "Autocar" шефът на марката Берн Кьорбер каза, че в момента се водят дискусии за дизайна и пропорциите. Той добавя: "Надявам се от следващата генерация Mini да бъде по-компактно, както бе преди".

В бъдеще фокусът ще бъде поставен и върху дигитализацията. Кръглата централна част на таблото ще остане част от дизайна и занапред.

Всички модели ще имат бензинови и електрически версии, а вероятно дизел няма да се предлага изобщо. Двигатели с вътрешно горене ще бъдат вграждани в следващите 5 до 10 години, след което се очаква Mini да остане чисто електрическа марка.

Четвъртата генерация ще включва модели с три и пет врати и кабрилет, както и по-големите Clubman и Countryman. Traveller ще бъде по-голям от Countryman и ще бъде брат-близнак на BMW i3. Порасналите размери ще отговорят на търсенето в САЩ и Китай, където SUV като Countryman попадат в размер "микро".