Един български изобретател – Адриан Георгиев решава, че може да се увеличи коефициента на полезно действие на електромобил, като се сложи перка на колата, която да зарежда батериите в движение.

За целта купува един класически "Трабант" и го трансформира в електрическа кола в семейния гараж в софийския квартал Ботунец с помощта на семейство и приятели.

Слага му перка, свързана с генератор и започва изпитанията си. Той нарича системата си „Торпила”. Използва консултации от преподавател в Техническия университет в София.

Досега Адриан е инвестирал над 5 години и над 20 000 лева, които е изкарал от заплатата си, която получава от телекомуникационна компания.

Още преди проектът му да стане популярен вече има "хейтъри" в социалните мрежи.

"Това не смятам, че е рентабилна измама", контрира ги обаче с усмивка Адриан.

Идеята за "Торпила" му хрумва, когато бил в 10 клас, пътувал всеки ден с автобуса към училище и минавал покрай малък ветрогенератор. Някой ден перката се въртяла, някой ден не, зависи от вятъра.

"И си казах, защо пък вятърът трябва да дойде при перката, а не перката при вятъра? Ако се закачи на кола, ще може да се върти. Но трябва да се закачи така, че да не създава допълнително съпротивление. За това си играя да я интегрирам в купето, а не съм я забил на покрива", разказва изобретателят пред TrafficNews. Вижте!

Сега Адриан планира да купи евтин фабричен електроавтомобил, на който да монтира перка, за да продължи проекта си с фабрично изделие. Планира и да патентова системата си. Дори и да не успее да намери външно финансиране Адриан е твърдо решен да продължи проекта си и да се финансира сам.