Volvo въвежда две нови системи за безопасност, чрез които автомобилите на марката ще си комуникират в облачно базирана мрежа и ще се предупреждават взаимно за опасности на пътя. Едната система осъществява алармира за препятствия по платното, а другата – за хлъзгава настилка. Тези две функции работят в Швеция и Норвегия от 2016 г. и ще станат серийни в Европа за всички коли Volvo от моделна година 2020.

 

 

 

Системата за предупреждение за опасност на пътя се задейства с включването на аварийните светлини. Така се изпраща сигнал до всички останали автомобили на Volvo, които са свързани в облачната мрежа. Системата за предупреждение при хлъзгава настилка дава възможност на водачите да знаят какво ги очаква по-напред по избрания маршрут благодарение на информацията от колите, които вече са минали по него.

 

 

 

 

С тези иновативни въведения Volvo акцентира върху богатите възможности, които ще се открият пред автомобилната индустрия при споделянето на данни между превозните средства с цел повишаване на безопасността.