Как да изберем зимни гуми и как да подготвим автомобила ни за предстоящите месеци?

Гуми втора ръка със съмнително качество заливат пазара, като сигнали от ужилени шофьори получават и в автосервизите, където подранили шофьори вече подготвят колите за зимата.

Продажбите на гумите менте стават предимно през специализирани групи в социалните мрежи.

За да прикриват, че гумите са износени, търговците използват специални машини, с които ги "реставрират". Освен това, умишлено заличават т.нар. ДОТ – идентификационният номер, който показва месеца и годината на производство на всяка гума.

Целта - да не става ясно колко стари са в действителност. Реално те издълбават стария грайфер, правят каналите по-дълбоки и се стига до илюзията, че гумата отново е с дълбок грайфер, съобщи Нова тв.

Специалистите съветват за гумите втора употреба първо да се види дали са с необходимата дълбочина на протектора; второ – дали нямат някакви конструктивни нарушения – да липсват парчета от грайферите и т.н. и трето – дали са износени правилно.

От пунктовете за смяна на гуми припомнят да не чакате падането на първия сняг, защото още при първото по-сериозно понижение на температурите пътищата стават рискови.

А и от ноември KAT започва и масови проверки за това доколко готови сме за шофиране в зимни условия.