Какво може да се направи, за да бъде поддържана спирачната система в добро състояние при ежедневна употреба? Според експертите не е нужно човек да бъде специалист-механик, за да се грижи добре за спирачките на своя автомобил. Следващите 5 съвета ще ви помогнат да удължите живота на спирачките.

Спиране с пълна сила от време на време

Спирачките на колата ви рядко се натискат силно в ежедневието. Слоят от мръсотия, конденз или ръжда, който може да се образува върху спирачните накладки/дискове, се отстранява ефективно само чрез по-силни спирачни маневри. Това е единственият начин да се осигури добър ефект на спиране при спешни случаи.

Наред ли е спирачната течност?

Спирачната течност трябва да се сменя на всеки две години.  Тя е хигроскопична, което означава, че абсорбира влага от въздуха и по този начин губи своята топлинна устойчивост. Резултатът е, че спирачният ефект намалява или дори напълно изчезва, когато спирачките са подложени на големи натоварвания, когато водата, попаднала в спирачната течност, започне да кипи. Ако извършвате редовно обслужване във вашия сервиз, няма да имате проблеми.

Проверете педала

Когато двигателят работи на празен ход натиснете педала на спирачката, докато достигне максималната спирачна точка (т.е. докато съпротивлението е най-голямо). В този момент педалът вече не трябва да поддава. Ако това се случва, може да означава, че спирачната система вече не е уплътнена или в спирачните маркучи се задържа въздух.

След посещение на автомивката спирайте леко

Така ще отстраните влагата от спирачните дискове, която може да се е натрупала там по време на процеса на измиване. Звучи лесно и е, но все пак може драстично да скъси спирачния път и да удължи живота.

При стържене и шумове – посещение в сервиза

Ако металът срещне метал при спиране, има само една посока - към сервиза. Най-вероятно спирачните накладки са износени и вече се трият със спирачните дискове.