Покупката на автомобил е важна инвестиция за всеки. Затова е много важно добре да преценим каква кола, да я съобразим с нуждите си и най-вече - да разчитаме на качество.

Автомобилът безспорно е удобство - дава ти свобода да се придвижваш в градска среда, без да зависиш от разписанията на обществения транспорт. Дава ти и свободата да пътуваш из страната и чужбина и сам да разполагаш с времето си. Освен това, колата безспорно е и необходимост за едно семейство с деца.

При покупката на автомобил освен желание, трябва да разполагаме и с достатъчно финанси. Затова е добре предварително да се направи разчет, а след това да се пристъпи към сделка, която е съобразена с портмонето на всеки.

Американският финансист Сам Доген в своя специализиран уебсайт Financial Samurai обръща внимание точно върху този проблем: че твърде често хората харчат много повече за кола, отколкото могат да си позволят.

Най-честата причина за разминаването се крие в това, че автомобилистите нямат реалистично разбиране колко повече ще струва всъщност да притежават дадено превозно средство. Те не мислят за разходите, които ще последват, след като се сдобиеш с желаното МПС.

Затова неговият съвет, базиран в голяма степен и на личния му опит, е: Не харчете повече от 10% от брутния си годишен доход за автомобил.

Това, разбира се, е трудно на нашите географски ширини. Доходите в България са средно между 1200 и 1300 лв., което автоматично превръща годишния доход в недостатъчен за подобна инвестиция. Хубаво е обаче да имаме предвид, че покупката на кола е дългосрочна инвестиция и ако още първия път си позволим да надхвърлим личния си бюджет, изтъняването на портфейла ще стане перманентно, а това означава „Край на финансовата ни свобода!”, пишат от СБА.

Разходите за поддръжка

Колкото по-дълго автомобилът стои на пътя, толкова по-често ще има нужда от ремонт. Скъпите коли притежават по-скъпи части, а заменянето им може да струва солено на собственика. Освен всичко, застраховката и вноските по погасяване на лизинга също могат да струват скъпо.

Инвестицията

Когато правим подобна дългосрочна и доста голяма инвестиция, добре е да помислим - наистина ли се нуждаем от нея. Защото когато теглим чертата накрая, с цялата сума, прахосана за тузарски автомобил, може би е щяла да ни послужи за нещо доста по-полезно, което освен всичко да ни донесе и печалба.