Климатикът в автомобила е полезен най-вече през лятото. Научни изследвания са показали, че той има отношение не само върху комфорта, но и върху безопасността на пътуване.

В хладен салон шофьорът запазва способността си да мисли и реагира по-дълго време и реакциите му са по-бързи. Умората също настъпва по-бавно.

Но трябва ли климатикът да работи и когато температурите не са високи? Отговорът е, да. Заедно с вентилацията климатикът "защитава салона".

На първо място той обезвлажнява въздуха и по този начин се превръща в силно оръжие срещу запотените стъкла.

Смисъл от включването на климатика има и с оглед неговата продължителна работа. Тъй като охладителната течност има и мазителна функция, докато системата работи, движещите се части и уплътненията се смазват и рискът от загуба на охладителен агент намалява.

С редовната работа на климатика се намалява и риска от разпространението на гъби и бактерии, идващи от листата, снега и влагата. За да се намали опасността от натрупване на микроби, преди приключване на пътуването охладителната функция трябва да бъде изключена, но вентилаторът трябва да продължи да работи. Така влагата от системата се издухва, твърдят експертите.

Включването на климатика през есента и зимата не се препоръчва безусловно. При температури под 5 градуса Целзий климатикът не трябва да бъде включван. В противен случай водата в него може да замръзне и да се стигне до повреди.

По правило модерните автомобили имат интегриран температурен сензор, който не позволява включването при минусови температури. При по-старите модели шофьорът трябва да внимава и да не използва климатика.

Източник: Automedia