Сделка за сливане между Fiat Chrysler (FCA) и производителят на Peugeot PSA на стойност $50 млрд. обявиха компаниите. По този начин обединената компания ще заеме четвърто място в света по произвеждане на автомобили.
 
Тепърва ще се решава за общото име на обединената компания. Намеренията си за сливане те обявиха преди шест седмици. Сега то вече е договорено и обещава да прекрои световната индустрия в момент, когато автомобилните производители се борят с глобалния спад в търсенето, предава Reuters.
 
Играчите на пазара са изправени и пред повишаващите се разходи за разработване на по-чисти превозни средства на фона на по-строгите цели за ограничаване на вредните емисии. 
 
Обединяването на PSA-FCA цели да спести годишни разходи от 3.7 милиарда евро (4 милиарда долара) чрез комбиниране на технологии и споделени споразумения за покупка. Очаква се то да приключи през следващите 12 до 15 месеца, се казва в съобщение на двете фирми, пише economic.bg.
 
PSA и FCA ще имат 50-50 дял в бъдещото обединение. Бордът на компанията ще е съставен от 11 души, по пет от всяка от двете. Постът главен изпълнителен директор ще заеме Карлос Таварес (директор на PSA към момента), който също ще има място в борда.