Сигурно всички понякога се дразним от колоните с тирове, които пъплят в дясната лента на магистралата и сякаш на шофьорите им се гледа с лошо око.

Това всъщност не е никак заслужено, защото всички те са страшно добри зад волана, все пак като прекарваш толкова време на шофьорската седалка и трудно да не овладееш машината почти до съвършенство.

Защо тогава, може би се питате, от време на време вижда клипове с тираджии, които се забиват в задниците миниатюрните в сравнение леки коли. Причината не е самонадеяност или чиста проба агресия, макар и да изглежда така.

Големите влекачи с ремаркета не са като всички други на пътя и докато рязкото завиване, за да се избегне инцидент, може и да е опция при почти всичко с четири гуми (освен при Hilux, както научихме), то при тежките и дълги камиони може да бъде по-опасно от спирането в задницата на някоя Astra. Колкото и неприятно да звучи, става въпрос за намаляване на пострадалите.

Ако се съмнявате в казаното, сега ще ви покажем нагледно как изглежда неспазването на това правило. В случая шофьорът отстъпва на друг, който се сеща твърде късно, че ще пропусне изхода на магистралата и засича ТИР-а. Вместо да прежали камиона си и да чукне черния Nissan, той набива спирачките и влиза в лявата лента, като почти не блъска изпреварващ го колега. За късмет на всички по магистрата нещата приключват благоприятно, но ситуацията би могла да бъде катастрофална.

Трябва ли да спрат тировете през уикенда?

-Да, правят огромни колони след себе си

-Не, тираджиите са хора и са на работа, докато другите отиват на почивка 

-Така си е добре 

-Да затворят градовете отново, че беше голям рахат

Отговорете в анкетата на сайта GLAS.bg