Екостикерите за колите ще влязат в сила към април догодина, обяви директорът на "Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

По думите му проектът за наредба за техническите прегледи, която ще ги въведе, ще бъде публикувана за обществено обсъждане вероятно до седмица.

След месец обсъждане тя ще бъде предложена на министъра на транспорта Росен Желязков за подписване и публикуване. Очаква се това да стане в началото на идната 2020-а.

Три месеца пък ще са необходими, за да се върже системата на автомобилната администрация с уредите в пунктовете за технически прегледи.

Целта е човек да няма намеса при определяне на екологичното състояние на колите, а да го прави системата, поясни Рановски.

Той припомни, че екокатегориите са пет. В най-високата са електрическите автомобили, следващата е за колите с Евро 6 и Евро 5, най-ниската са най-замърсяващите – Евро 0 и Евро 1.

"Екостикерите ще са част от стикера за технически преглед. Екологичното състояние ще се отбелязва с перфориране. В холограмната лепенка ще има чип с данни за автомобила, които ще се улавят от камерите на общините за регулация на зоните на движение в дни с мръсен въздух", посочи Рановски пред "24 часа".

Ще се наложат и промени в Закона за движение по пътищата - в него да влязат екокатегориите, както и санкциите за нарушителите.