Данъкът за коли с газова уредба да се плаща с 50% намаление. Това предлагат депутати от Обединени патриоти с промяна в Закона за местните данъци и такси, която е внесена в парламента. Предложението е намалението да важи за моторни превозни средства с допостима максимална маса до 3,5 тона, произведени или с допълнително монтирана газова уредба, вписата в свидетелството за регистрация на превозното средство.

Промяната да влезе в сила от 1 януари 2021 г., предлагат депутатите. Предложението е направено във връзка с въведената преди две години концепция за облагане на автомобилите на база екологичната им характеристика, пише в мотивите на депутатите.

Автомобилите с газови уредби почти не замърсяват околната среда.

Не е обоснован довода, че собственици на автомобили може да монтират газови уредби, но да не ги използват, посочват депутатите. пише "Труд".

Икономическата логика в 99% от случаите показва, че монтираните газови уредби се използват с оглед по-изгодното гориво, пише в мотивите. Освен това контролът върху газовите уредби е строг, като всяка една уредба преминава прегледи и задължително е придружена от паспорт, посочват депутатите.