Контролът по пътищата ще се облекчи за шофьорите на тежки камиони, а работата на даяджиите ще стане прозрачна. Държавата предприема нови действия за по-малко бюрокрация при проверките, пише "Монитор".

80 екипа на ИА „Автомобилна администрация“ ще бъдат оборудвани с таблети, принтери и ПОС терминали. В реално време централното управление ще знае къде и какво проверяват екипите на 27-те административни звена на агенцията. Графикът на 160 служители ще се прави автоматично от софтуер без човешка намеса.

При проверка на пътя инспекторите електронно ще сверяват данните от документите на шофьора и камиона. При издаване на протокола ще се изпраща онлайн, а на чужденците ще се издава и хартиен вариант. В него на английски език ще бъде посочено нарушението, а плащането на глобата ще става на момента чрез ПОС терминал.

Нововъведенията се въвеждат от бившата ДАИ по европейски проект на стойност 990 000 лева. Част от тях вече са въведени при провеждането на теоретичните изпити за шофьорите, разработват се електронни услуги, които заедно с новостите в контрола на бившата ДАИ, ще заработят до октомври догодина, обяви зам. изпълнителен директор на агенцията Дамян Войновски.