Има тенденция да се избягват дизелови автомобили, но причината не е екологичност, а икономичност. Има много по-внимателно търсене на автомобили, особено когато се отнася до дизела. Бензиновия автомобил може да се направи да се кара на газ. В масовия случай в България търсим най-икономичното, защото доходите определят цената на колата, която купуваме. Това каза изпълнителната директорка на Асоциация на вносителите на автомобили Цветелина Цанева по Нова тв.

Въпреки тенденциите да се избягват дизеловите коли, по статистика в България са регистрирани 320 хил. автомобила, като от тях 185 хил. са дизелови.

Над 60% от колите у нас обаче са над 20-годишни, а хората от по-малките градове, не могат да си позволят да не ползват личен автомобил, за да ходят на работа.

"Това, което в София имаме като градския транспорт е абсолютен лукс. Тук постоянно се обновява автопарка на автобусите, но в провинцията не стоят така нещата и за да ходят на работа хората имат нужда от автомобил", казва още Цветелина Цанева.