Броени дни остават до 15 ноември - крайнияj срок, в който всички автомобили трябва да бъдат със сменени гуми.

Задължителни ли са наистина зимните гуми в България след 15 ноември?

Заради недотам коректни информации в медиите много хора вярват, че да. Истината е, че не са!

Законът за движение по пътищата (член 139) изисква единствено "гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март". Тоест спокойно можете да карате с всесезонни или дори с летни гуми, стига да имат достатъчно дълбок протектор.

Гуми, антифриз, чистачки… Готова ли е колата ви за есента и зимата?

Объркването вероятно идва и от предложенията за промяна в закона, публикувани в началото на тази година за обществено обсъждане. Едно от тях действително предвиждаше изискването да се стесни само до специализирани зимни гуми (с означения M+S, M&S, PMSF и така нататък).

Тази идея обаче отпадна от окончателните изменения в закона, гласувани и влезли в сила през февруари и през юли.

Така България си остава в групата на страните, които не изискват задължително зимни гуми през студения сезон. Там са още Великобритания, Франция, Дания, Холандия, Белгия, Полша, Испания и Португалия.

Задължителни зимни гуми, но само в снежни условия, изискват Германия, Италия, Словакия и Норвегия.

Безусловно задължителни са зимните гуми през студените месеци в Турция, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Хърватия, Черна гора, Словения, Чехия, прибалтийските държави, Финландия, Швеция, Украйна и Беларус.

И още малко полезна информация:

От 1 до 8 ноември всички технически центрове на Съюза на българските автомобилисти ще предоставят безплатни услуги и консултации за подготовка на автомобилите за зимния период, съобщиха от СБА.

Част от предоставяните услуги ще бъдат безплатни проверки на гуми, светлини, течности. Служителите на СБА ще дават насоки и съвети за правилна експлоатация на автомобила в зимни условия.

От днес също така стартират и масовите проверки на "Пътна полиция" в цялата страна, които ще следят за изправността на автомобилите.

Акция "Зима" ще бъде проведена на три етапа – първият за безопасност на пътни превозни средства като велосипеди, такива с животинска тяга, както и мерки за безопасност на водачите.

Катаджиите завардват пътища, спират и проверяват: Гуми, фарове, чистачки…

Вторият етап ще е за пешеходците, като много сериозна уязвима група, а третият за безопасно шофиране през зимата, техническа изправност на автомобилите, както и поведение на водачите спрямо пешеходци.

След 15 ноември от Пътна полиция ще глобяват с 50 лв. водачите чиито гуми са с грайфер под 4 мм.

Толкова е и стойността на глобата за неизправни фарове и габарити. За неизправни спирачни системи обаче, санкциите могат да достигнат до 500 лв.