Пътна такса по новооткритата отсечка на магистралата от българската граница до сръбската столица Белград няма да се плащат до 1 декември, съобщи РТС.

След тази дата пътната такса от Ниш до българската граница ще бъде 410 динара (3,50 евро), а от Белград до границата – 1290 динара (11 евро).

Новите участъци вече са в действие и само от 22 часа вечерта в събота до 13 часа в неделя по тях са минали близо 4800 превозни средства, предаде investor.bg.

С пускането на новия участък приключи процесът по изграждането на автомагистралния път от Белград до българската граница.

От българската страна - през 2021 г.

"Можем да кажем като германците, че от днес Берлинската стена между България и бивша Югославия падна", каза премиерът Борисов при срещата в събота със сръбския президент Александър Вучич.

Пътят от София до Сърбия, който получи името магистрала "Европа", обаче все още се строи, и то въпреки че България разполага с много по-голяма финансова помощ от Брюксел, а и самият участък минава през много по-лек терен.

Тя ще бъде завършена през 2021 г. по думите на регионалния зам.-министър Николай Нанков. А според Борисов, който прелетя с хеликоптер над трасето на път за официалната церемония по откриването на сръбската магистрала, пътят ще е готов дори и по-рано.

Така напрактика пътуването с кола от България до Унгария ще отнема вече около 5 часа, стига нашият участък да стане готов.

На официалната церемония по откриването на дългото 22.5 км между Просек и Цървена река освен сръбския президент Александър Вучич присъства и българският премиер Бойко Борисов.

"Много съм щастлив, че Сърбия направи така, че двата приятелски народа да бъдат свързани", каза на български Вучич, след което добави, че "ще имаме по-добра възможност да видим на кого кебапчетата са по-хубави".

Борисов не направи официално изявление от трибуна, а пред микрофона каза само: "Върло лепо!"

Участъкът на коридор №10 до българската граница, от Ниш до Димитровград, с обща дължина 86.9 км трябваше да е готов преди месеци, но строителството му се забави заради свлачища, което доведе и до оскъпяване. Финалната му стойност не е съвсем ясна и тепърва трябва да се доизчисли. Изпълнители бяха гръцките фирми "Актор" и "Терна".

От Белград до границата с България скоростта ще бъде 130 км/час, което означава, че разстоянието ще се взима за малко повече от три часа. Участъкът от Ниш до Калотина са последните 23 километра, които завършват сръбската част на общоевропейския коридор номер 10. Той е замислен да свързва Близкия изток и Западна Европа.

Финансирането за магистралата не е безвъзмездно, а от различни финансови институции - Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка.

От Белград до България за 3 часа: Откриха магистралата от Ниш до границата