Искате ли да опитате това, което Леонардо ди Каприо, Бил Гейтс и създателите на Twitter Евън Уилямс и Биз Стоун предпочитат на своята трапеза? Тогава проверете в Интернет за бургерите и наденичките на Бионд Мийт – американската компания, която от 2009 година успешно създава растителна алтернатива на месото, използвайки белтъчини, извлечени от граховото зърно.

Без соя, без глутен и без GMO, но за сметка на това с богато съдържание на протеини, повече от колкото бихте намерили в кюфтето на един бургер от телешко месо. Това, което основателят на компанията Итън Браун си е поставил за цел - да създаде продукти, които не отстъпват по вкус и качество на месните, но съдържащи по-малко холестерол, произведени с по-малко вода, при ограничена консумация на електроенергия за тяхното производството и по-малко емисии въглероден диоксид , изглежда постигнато.

Защитниците на околната среда днес могат да се наслаждават на бургери и наденички, при чието създаване, в сравнение с конвенционалното отглеждане на животни и месопреработка, е използвана 99% по-малко вода, 46% по-ниска консумация на електричество, 93% по-малко обработваеми площи, при 90% по-ниски нива на парникови емисии.

Без да изглежда като панацея за екологичното бъдеще на Земята, продуктите на Бионд Мийт очертават една от възможните перспективи пред решаване на проблемите с изхранване на човечеството. „Спешно се нуждаем от алтернативи на животинските протеини от фермерското земеделие, за да намалим високите изисквания за ресурси.“, казва Фабио Зимсен, изпълнителен директор на NX-Food, дъщерната компания на германския търговец на едро METRO, която търси, разработва и налага алтернативни храни на потребителския пазар. „Ето защо продуктите на Бионд Мийт отразяват духа на времето и ни помагат да оптимизираме съществуващата хранителна система.“ NX-Food и METRO гледат напред и планират все повече и по-устойчиви продукти подобни на Бионд Мийт в своя асортимент. Наденичките и бъргърите Бионд Мийт са част от продуктовата гама на METRO Германия от края на 2018 година, а от този август са вече и на рафтовете на компанията в България. Така МЕТРО става първата компания, която започва да предлага революционните продукти на американския startup на българския пазар.

И докато спасението на планетата изглежда се движи по план, дали вкусът, с който българските любителите на барбекю и хамбургери са свикнали ще остане непроменен? Отговорът идва от кухнята на МЕТРО Академия, в която главният й готвач, шеф Юри Велев, е готвил многократно с продуктите на Бионд Мийт преди те да влязат в магазините на компанията. „С Бионд Мийт можете да приготвите на барбекю бургери и наденички, по същия начин, по който бихте го направили с любимите си телешки продукти. Кюфтето за хамбургер е също толкова сочно и вкусно, колкото и това, приготвено от мляно телешко месо.“, казва шеф Велев. „Неслучайно продуктите на Бионд Мийт се намират на нашите щандове в съседство с тези, приготвени от кайма.“ На главния готвач на МЕТРО Академия може да се вярва – доказан любител и майстор на месни блюда, той смята, че вкусът на граховото кюфте не отстъпва на телешкия му еквивалент. Ако искате сами да опитате и решите да добавите продуктите на Бионд Мийт към менюто си, както и да се запознаете с отбрани рецепти, вижте повече тук!

 

„Спешно се нуждаем от алтернативи на животинските протеини от фермерското земеделие, за да намалим високите изисквания за ресурси.“, казва Фабио Зимсен, изпълнителен директор на NX-Food.

„Кюфтето за хамбургер е също толкова сочно и вкусно, колкото и това, приготвено от мляно телешко месо.“, казва шеф Велев, главен готвач на МЕТРО Академия