Преди няколко дни мъж изкърти няколко от ограничителните "перки" на столичната улица "Граф Игнатиев", тъй като жена му се спънала в тях и се наранила тежко. След това той ги откъртил, преместил и поставил на трамвайните линии.

"Това беше моята гражданска позиция. Аз твърдо исках да заявя, че някой нещо трябва да направи, за да събуди това заспало българско общество", кометира постъпката си Александър Рогачев. Заради нея той беше задържан за денонощие и му беше повдигнато обвинение за повреждане на чужда собственост по хулигански подбуди.

Рогачев обаче подчерта, че е направил това в момент на афект. "Видях, че жена ми лежи, потънала в кръв. Брадичката й беше разцепена. Имаше рани по ръцете и колената й. Внесох я на ръце в магазина. Помолих комшията за един "кози крак", защото тези неща са трудни за пренасяне, и ги избутах на трамвайната линия абсолютно умишлено", разказа Рогачев пред Нова тв, който стопанисва магазини в района.

По думите му действията са предизвикали разнопосочни реакции. "Половината хора ми ръкопляскаха, а другата половина ме обвиняваха във всички земни грехове, по точно ме псуваха. Разбирам, че може би съм постъпил неправилно", обясни мъжът, но показа снимки на жена си, по чието тяло ясно личат нараняванията.

Преди време, след като и други хора пострадаха, експертният съвет към главния архитект на София взе решение – "перките" да бъдат ремонтирани. Те трябва да бъдат сменени с така наречените боларди, но все това все още не се е случило. Очаква се последният случая да ускори подмяната на опасните ограничители.

Днес Рогачев заяви, че ако е знаел, че с тези си действия е провокирал най-накрая това да стане, отдавна да го е направил. Той заяви, че е готов да понесе всяко наказание, което съдът определи.