Стрес. Кошмари. Депресивни състояния. Нежелание за живот. Неща, които израелецът Нашум Пашеник изживява в продължение на 2 десетилетия, след като е сексуално малтретиран и развива постравматично стресово състояние. Тогава идва спасението - терапия с MDMA.МDMA е активната съставка на т.нар. екстази, но също бива наричан понякога Моли (Molly).

Неговият главен ефект е увеличаването на секрецията и инхибирането (спирането) на връщането на огромни количества серотонин, допамин и норепинефрин в мозъка, причинявайки всеобщо усещане за отвореност, емпатия, енергия и усещане за благополучие.

Осезанието е подобрено, което прави по-приятен физическия контакт с други, но противно на митовете, то само по себе си няма свойства на афродизиак.

"Това е живот, изпълнен със стрес, напрежение, нерви и унилост", казва 46-годишният израелец. "Не може да се живее така!"

Пашеник обяснява, че облекчението за него идва през 2014 година, когато взима участие в експериментално лечение на постравматичен стрес с екстази.

Успешното лечение върху него и още няколко негови съграждани кара Израелското здравно министерство да одобри този тип лечение за хора с PTSD (посттравматично стресово разстройство).

Резултатите окуражават учените по цял свят, въпреки че такова лечение крие големи рискове и трябва да бъде изпълнявано под строгия надзор на медицински специалисти.

Лечението на посттравматичен стрес с екстази е логично, тъй като MDMA отключва точно хормоните, които липсват при състоянието. Възстановяването е изключително бързо и ефективно.

Лекари от Израел казват, че е приятно да видиш как някой, който с години се е борил с тежкото си психическо положение и е опитвал какви ли не методи, да се справи толкова лесно с него.

Посттравматичното стресово разстройство обикновено се получава травмиращо преживяване, което е толкова тежко, че мозъкът е неспособен да го обработи напълно, което уврежда неговата еластичност и го оставя в състояние на хиперпробуденост.

Това, което се знае от ежедневието за екстазито и неговите ефекти върху човека е, че то спомага да паднат всички защитни стени, които сме изградили около себе си и ставаме състрадателни и жалостиви към себе си и към другите.

От САЩ се надяват да получат зелена светлина за лечението до 2021 година.

В България пък екстазито засега се използва само в дискотеките и едва ли скоро подобно лечение ще бъде приложено у нас.