В разгара на летните горещини бебетата и децата в ранна детска възраст са найзастрашени от прегряване, топлинен и слънчев удар.

Топлинният удар е животозастрашаващо състояние, което е в резултат от прекомерно прегряване на организма. То настъпва, когато температурата на тялото много се повиши, а компенсаторните реакции са изчерпани.

При температура на тялото над 40,56 С настъпват увреждания на централната нервна система. Прегряването обикновено се развива при неподходящо облекло в съчетание с висока температура на околната среда и понижен прием на течности. Ако не се вземат бързи мерки, прегряването лесно прераства в топлинен удар, съобщават от столичното РЗИ.

Пътуването в кола без климатична инсталация или оставянето на детето да спи в паркиран автомобил многократно увеличават риска от настъпване на топлинен удар. Той може да се развие за минути, тъй като температурата в паркираната кола бързо надвишава тази отвън.

Признаци на топлинен удар:

В началото детето е отпуснато и сънливо. Обикновено е жадно, уморено, а кожата е студена и влажна. Ако е по-голямо, то може да се оплаче от болки в стомаха или краката. Задълбочаването на тези признаци води до настъпване на топлинен удар.

Симптоми:
- Повишена телесна температура, без изпотяване;
- Топла, зачервена и суха кожа;
- Учестен и слабо напълнен пулс;
- Неспокойство, объркване; главоболие;
- Виене на свят, гадене, повръщане;
- Учестено, повърхностно дишане;
- Летаргия – детето може да не отговаря, както преди, когато го повикате по
име или когато се опитате да се заиграете;
- Безсъзнание.

Какво трябва да направите, ако подозирате топлинен удар при детето:

- Обадете се на тел 112, а докато чакате да дойде екип на Спешна помощ, има няколко стъпки, които може да направите, за да спрете прогресията на процеса, като се опитате да понижите температурата на тялото.

- В краен случай транспортирайте сами детето до най-близкото лечебно заведение. Понижаването на телесната температура, трябва да стане максимално бързо, тъй като в противен случай е възможно детето да загуби съзнание.

- Потърсете сянка, а най-добре намерете хладно помещение.

- Съблечете напълно детето и го поставете да легне, повдигнете леко крачетата.

- Напръскайте детето със студена вода, сложете студени компреси или го завийте с мокър чаршаф.

- В този момент не давайте на детето течности - ако е прекалено отпуснато или повръща, има опасност да ги аспирира и да попаднат в дихателните пътища.

- Не давайте температуропонижаващи средства, – те няма да понижат температура, която е в резултат от топлинен удар. Ако детето показва признаци на прегряване, но те все още не са прерастнали в топлинен удар, тогава е необходимо да го приберете в хладно помещение. Давайте му течности – кърма, адаптирано мляко, сокове, вода. Облейте го с хладен душ и го оставете в къщи до края на деня. Ако не се подобрява, потърсете медицинска помощ.

Как да предпазите детето от топлинен удар:

Прегряването при кърмачетата и малките деца може да настъпи много бързо, особено ако не са се адаптирали към високите температури навън.

- Обличайте детето с леки, неприлепнали към тялото дрехи.

- Препоръчва се използването само на памучно облекло.

- По-големите деца е добре да носят шапка, особено при разхождане под пряка слънчева светлина.

- При излизане навън, движете се по възможност по сянката. 

- Избягвайте излизането в най-горещите части от деня, особено в часовете от 12.00 до 15.00 ч.

- При пътуване с автомобил проверявайте често дали детето не е прегряло, давайте му допълнително течности и спирайте често за почивки на прохладни места.