Великобритания незабавно ще прекрати свободата на движение за хора от Европейския съюз след Брекзит на 31 октомври.

"Свободата на движение, както е в момента, ще приключи на 31 октомври, когато Великобритания напусне ЕС". Това заяви говорителка на „Даунинг стрийт“10, цитирана от БГНЕС. Тя добави, че правителството планира "по-строги правила“ във връзка с отношението към престъпността на хората, влизащи във Великобритания.

"В момента се разработват подробностите за други промени след 31 октомври - за нова имиграционна система", заяви говорителката.

Промяната идва на фона на нарастващите опасения, че Великобритания ще напусне 28-членния блок без сделка след два месеца и половина.

3,6 милиона граждани на ЕС, които вече са във Великобритания, трябва да кандидатстват за "постоянен установен статут" по схема на вътрешно министерство, започнала от предшественика на Джонсън Тереза Мей. Засега обаче само около един милион са се сдобили с такъв статут.

През януари правителството на Мей заяви, че ще прекрати свободното движение "възможно най-скоро" след Brexit без сделка, но ще продължи да позволява пристиганията на ЕС "само за преходен период".

Новият британски премиер Борис Джонсън заяви, че предпочита базирана на опита имиграционна система след Brexit, но тепърва от „Даунинг Стрийт“ ще разкриват пълните подробности.

Критиците, представляващи гражданите на ЕС, твърдят, че той се опитва да избегне парламентарния контрол на променената си позиция към новите пристигащи след Brexit и се опасяват, че тези, които вече са във Великобритания, могат да попаднат под действието на новите норми по погрешка.