Истинско произведение на изкуството, медицински шедьовър, най-добрият атлас по анатомия, правен някога или чудовищна книга, излязла изпод пръстите на нацистите? Или може би всичко това, взето заедно… 

Атласът на Пернкопф е книга, създадена в средата на миналия век, която и до ден днешен услужливо помага в работата на хирурзите по цял свят. Тя е дело на група илюстратори и един учен - професор Едуард Пернкопф, които заедно създават атлас на човешкото тяло в седем тома. 

Смята се, че това шедьовър не само на науката, но и на изкуството - сложни илюстрации, нарисувани на ръка показват човешкото тяло с най-пълни подробности от кожата до мускулните тъкани. 

Атласът служи за ноу-хау на множество учени и помага при сложни операции, но малцина биха ги изложили на показ в кабинетите си или пък дори в домашните си библиотеки.
 
Причината е много проста - Атласът на Пернкопф е дело на нацисти и за да бъде сътворен, учените са провеждали експерименти върху политически затворници по времето на Третия Райх. 

Техните тела са били отваряни от хирургическия скалпел в разгара на Втората световна война и са “позирали” на илюстраторите, за да се роди този труд. 

Днес в основата на практическото приложение на Атласа стои един морален въпрос. Критиците твърдят, че книгата е белязана завинаги от тъмното си минало и това създава морални дилеми у учените, решили да се допитат до страниците й. 

Много от лекарите се чувстват доста некомфортно, когато използват Атласа, но той е от съществено значение за качеството на работата им, която е загубена без научния труд на Пернкопф. 

Раби Джоусеф Полак е професор по Медицинско право и е оцеляла след Холокоста. По думите и Атласът е морална енигма, защото е излязла от ръцете на истинското зло, но може да бъде използвана в името на доброто, пишат от BBC. 

Атласът е създаден след 20-годишен усилен труд от страна на учените.

Самият професор Едуард Пернкопф успял да се издигне в академичните среди благодарение на политическата подкрепа на Хитлер. От 1938 година Пернкопф започнал да носи нацистка униформа на работа всеки божи ден. 

Заради таланта си (и не само, вероятно) лекарят станал декан на Медицинския факултет в университета във Виена. След като се въздигнал на поста, Пернкопф изхвърлил абсолютно всички еврейски преподаватели, въпреки че сред тях имало Нобелови лауреати. 

През 1939 година Третият Райх приел закон, който гарантирал, че телата на всички екзекутирани затворници ще бъдат изпратени до най-близкия департамент по анатомия и ще бъдат използвани за научни цели. 

В този период Пернкопф прекарвал 18 часа на ден в работа. Правил дисекции на трупове докато група илюстратори попълвали страниците на книгата му. Имало моменти в които самите институти били толкова претъпкани с трупове, че екзекуциите трябвало да се отменят, докато се освободи място. 

След като бил публикуван, Атласът става истински хит. Хиляди копия са продадени по целия свят, а трудът е преведен на пет езика. Прецизната работа е възхвалявана от критици по цялото земно кълбо.

Пернкопф е бил арестуван след края на войната и е бил отстранен от университета. Прекарва три години в затвора, но до смъртта си не е бил обвинен в нито едно престъпление.

След като бил освободен, професорът се върнал в университета и дори продължил работата си по Атласа. През 1952 година публикувал третия и последен том. 

Три години след това умира, преди да успее да издаде и четвърта част на своя труд. 

В началото на 90-те години на миналия век обаче студенти и академици започнали да се питат кои всъщност са хората на рисунките. Тогава бруталната история излиза наяве и Атласът е изтеглен от продажба през 1994 година. 

До ден днешен книгата не се използва в болници във Великобритания, макар че се държи в някои библиотеки с историческа цел. 

Въпреки това обаче изследване показва, че 59% от хирурзите знаят за съществуването му, а 13% от тях го използват активно в работата си. В това число влизат и евреи, които добре осъзнават стойността и важността на труда, въпреки тъмните му корени. 

60 години след смъртта на Едуард Пернкопф Атласът му е един от най-добрите медицински трудове в света. Той предлага най-добрата визуална информация за човешката анатомия.