Детска площадка в окаяно състояние застрашава здравето на децата в столицата. За това сигнализираха родители, които призовават общината да си свърши работата. 

Мястото за игри се намира в кв. “Белите блези”. Вместо зона за отдих и забавление обаче, детската площадка се е превърнала в потенциален убиец. 

Площадката е в лошо състояние от години, алармират пред bTV притеснени родители. Там се събират деца от няколко блока в квартала, които всеки ден използват опасните съоръжения. 

По думите на живущите в района площадката е в окаяно състояние вече над 10 години и макар многобройните сигнали до общината, мерки не са били предприети. 

Няколко пъти родители собственоръчно заварявали люлките на площадката. Пясъчникът пък се превръща в кална яма след всеки дъжд. 

“Искаме дечицата да играят в едно безопасно място. Много пъти сме сигнализирали на общината”, посочи Емануела Станоева, Друга майка допълни, че е имало случаи, в които децата са се наранявали.

Версията на общината обаче е друга. Главният архитект на район „Красно село” Христо Кючуков обясни, че от 2016 г. към него официално не е имало заведено искане за одобряване на проект за преустройство на площадката.

Тук имаше неясноти, след които се установи, че няма Акт за общинска собственост за терена. След като се направи, може да има процедури за одобряване на проект за детска площадка. Процесът може да приключи в рамките на година”, посочи представителят на Столична община.

Родителите обаче са на мнение, че ако ремонтът се забави, площадката ще обезлюдеe. Те настояват площадката да придобие съвременен изглед, с обособени кътове за по-малките деца и да бъде съобразена с извикванията за безопасност.