Почина 32 годишна жена в Аблания от миша треска. Това е първата жертва на вирусното заболяването в страната, съобщават македонските медии. Заболяването е регистрирано в Албания преди 35 години.

Починалата жена е от Ерсека, съобщава директора на Клиниката по инфекциозни болести в Тирана. Тя е станала жертва на вирусното заболяване, което се причинява от хантавирус. Това е сравнително новооткрит род вируси, като първите описани случаи са от началото на 50-те години на миналия век.

Наричат болестта миша треска, защото именно гризачите са източниците на инфекция. Заболяването протича с висока температура, зачервяване на очите, главоболие, мускулни болки, а понякога гадене и повръщане. Най-сериозното усложнение е засягане на бъреците.

Изложени на риск най-често са живеещите или работещите сред природата. Това са лесничеи, земеделски производители и алпинисти. Опасност има и за онези, които почистват мазета, защото често те се обитават от гризачите. 

За да се предпазят хората от заразяване е важно да спазват добра хигиена на ръцете, напомнят специалистите и предупреждават да не се ядат горски плодове, преди да бъдат старателно измити.