В трите приюта към столичното общинското предприятие "Екоравновесие" има най-малко 300 кучета, бивши домашни, използвани за боеве, каза в интервю за "Хоризонт" директорът на предприятието д-р Веселин Асенов. С тях се работи по специална програма, за да може кучетата на недобросъвестни стопани да се социализират и да бъдат осиновени.

Д-р Асенов смята, че е необходимо да заработи национална стратегия за работа с бездомни и изоставени животни. По думите му на повечето места в страната се работи кампанийно по проблема с безстопанствени животни и уточни, че единствено в София и в някои от по-големите градове се работи ежедневно.

"За съжаление съществува т.нар. "кучешки туризъм", когато от едни общини се транспортират кучета в други, най-вече в София. Очакваме с нетърпение издаването на наредбата от министъра на земеделието и прилагането в национален мащаб на тази програма за овладяване на популацията на безстопанствените животни.

Очакваме и промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, с които се надяваме да се спре проявата на агресивно поведение от страна на домашни любимци, отглеждани от недобросъвестни собственици".