Всяка успешна борба с оси включва комбинация от методи и средства за предварително предпазване (превенция), но основно активно наблюдение за поява на колонии от оси и гнездата им както в помещения, тераси, така и на външния терен.

Осите са жилещи насекоми, които живеят на колонии и изграждат гнезда, наречени осарници. Те са с размер около сантиметър и половина и разполагат с чудесно средство за атака и защита, под формата на жило. Посредством жилата си, осите изпомпват в организма на нападнатия отрова, която е безобидна в малко количество, но причинява болка, подуване, а при алергична реакция може да бъде много опасна.

Осите се активизират още през пролетта, но са най-много през горещите месеци, юли и август. Те харесват южни райони на заселване. Осарниците си градят около сгради или в природата, за предпочитане в близост до човека.

Осите са предимно дневни насекоми. Всяка сутрин семейството излиза на паша, като може да пропътува над километър в търсене на храна. Нахранили се с нектар, плодове и прашец, вечер осите се прибират в гнездото.Независимо дали живее близо до природата или града, човек неминуемо се сблъсква с оси.

Те не се плашат от хората, кръжат около масата за хранене, камината, барбекюто, по заведенията и плажа. Вероятно трудно ще се намери някой, който не е жилен от оса поне веднъж в живота си.Макар да са много полезни в природата, опрашвайки растенията и избивайки вредители по полезни култури, осите не са безобидни, особено ако ужилванията са многократни. При наличие на осарник близо до дома, добре е да се вземат навременни мерки за борба с тях.

 Как да действам при ужилване от оси?

При наличие на алергия към отрова на оси, при ужилване търсете незабавно спешна лекарска помощ! Ако сте без познат наоколо, обърнете се за помощ към първия срещнат. Ужилването при алергия може да предизвика опасен анафилактичен шок.

Ужили ли ви оса, първата крачка е да напуснете веднага мястото, избягвайки други оси от гнездото. Възможно е наблизо да има осарник. Не опитвайте да отмъщавате на насекомото. При смърт то излъчва феромон на страх и ще ви нападне цялото семейство.

Ако гнездото е на 4-5 метра от вас и убиете член от семейството, феромонът ще стигне до тях бързо и вие ще бъдете нападнати до 15 секунди от ято побеснели насекоми.

Феромонът мобилизиращ осите се съдържа също и в отровата на ужиленото място. Той предизвиква другите оси да станат по-агресивни. Не се паникьосвайте, но се отдалечете бързо от мястото на инцидента в безопасна посока, към близки сгради.

Ухапването от оса предизвиква в засегнатото място локален оток и подуване, съпроводено от остра болка. За разлика от пчелното ужилване, при осата не трябва да вадите жило. Отровата на европейските оси е слабо токсична с единично ужилване. Въпреки болката, при липса на алергия тя не причинява опасни вреди на човека.

Обикновеното ужилване от оси се лекува с амоняк, алкохол или студени компреси с лед или ледена вода. При наличие на условия, измийте веднага мястото със студена вода и наложете с антихистаминов препарат за намазване. Болката скоро ще утихне.

При ужилване от оси в меки тъкани, уста, шия, лице, световъртеж, гадене, прекомерно набъбване или необичайно силна болка, търсете незабавно лекар.

Ако сте ужилен от оса навън и не сте алергичен, ползвайте изпитания стар метод. Намерете отнякъде пръст, навлажнете я и наложете с нея болното място. Сменяйте пръстта през 5-10 минути, докато отокът спадне и болката изчезне. Ако ескалират, търсете лекар.

Борба с оси и отстраняване на осарници.

За разлика от други вредители, жилещите насекоми са много опасни в защита на гнездата си. Нападнете ли ги, те не се колебаят и ще се защитят организирано и много агресивно. Препоръките които можем да дадем тук са свързани основно с неща, които да се избягват.

Освен ако нямате дълъг опит в отстраняване на осарници, не пипайте гнездото на осите, дори да е малко по размер. Осите не са безобидни насекоми и са много сплотени.

Видите ли някъде необичайно количество оси на терена, това може да е признак за наличен в близост осарник. Ако струпването на оси е около ваше помещение, на терасата или в дома, потърсете веднага квалифицирана помощ от сертифициран специалист с опит.

Не палете никога гнездо на оси или стършели. Осарниците са изградени основно на база целулоза. Едно подпалване ще го накара да лумне и да подпали цялата къща.Ранното диагностициране на проблема е най-доброто средство в борбата с оси. Наблюдавайте внимателно всички рискови места в постройките. Особено внимателно следете тавани, подтаванното пространство, фасади под сгради, навеси и лампиони.

Поддържайте и проверявайте често всички помещения в стопанството. Ако хванете популация оси още в началото, борбата с тях ще е по-лесна. Размерът на колонията се определя по размера на гнездото. Ако е все още с големина на орех, то може да бъде отстранено по-лесно. Ако е като футболна топка, вероятния брой оси е към 5000.

Къщичките за птици и диви животни са чести обиталища на оси. Същото важи за дървесните хралупи, стари гнезда на птици, катерички, изоставени къртичини и дупки в земята. Проверявайте ги редовно за активност. Видите ли отвътре да излита ято оси, търсете навременно съдействие за отстраняване на осарника.