Канабисът е най-употребяваната дрога не само у нас, но и в целия Европейски съюз. Това показват данните от последния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. 

Около 8,3% от хората в България заявяват (близо 600 хиляди), че поне веднъж през живота си са употребявали канабис. 
На следващо място по употреба у нас е екстазито, следвано от амфетамините и кокаина, сочат още данните.

Сред най-често употребяващите наркотични субстанции в България са младежите на възраст от 15 до 24 години, следвани от тези във възрастовата група 25-34 години. 

13,5% от младите хора до 24 години пушат канабис, като се спират на него, смятайки, че е наркотик, който не води до пристрастяване. 

5% взимат екстази, 3,2% - амфетамини, а 0,7% употребяват кокаин. 

В следващата възрастова група процентите са съответно - 8%, 1,7%, 0,7% и 0,4 %.

Проблемът с употребата на наркотици съществува у нас от 30 години. Според официалните данни наркозависимите в България са около 30 000-40 000 души.

Мерките за превенция и лечение за употреба на наркотици се развиват постоянно, а използването на иновативни цифрови решения, включително на компютърни технологии, се разширява. 

Цифровите мерки („приложения“) могат да функционират чрез различни устройства - от настолни компютри до мобилни устройства, включително във все по-голяма степен и смартфоните. Тези мобилни приложения или приложения за мобилно здраве се използват за широк спектър от цели, включително превенция на употребата на наркотици, намаляване на вредите, разпространение на информация в рамките на платформи на социални медии, наблюдение и надзор на пациенти и предоставяне на лечение. 

Пример за иновативно приложение е използването на геолокация за насочване на хората, които приемат наркотици чрез инжектиране, да намерят пунктовете за раздаване на игли и спринцовки, пише в Европейския доклад за наркотиците за 2019 г., публикуван на страницата на Националния Фокусен център в областта на наркотиците и наркоманиите.