Професионални водолази и доброволци обединиха усилия, за да спасят огромен гърбат кит, хванат в капана на риболовна мрежа, близо до плажа Ел Нуро край перуанското крайбрежие.

Всяко лято северното крайбрежие на Перу приема огромно количество от морските бозайници, които пристигат от замръзналите антарктически води, за да се чифтосат и родят, привличайки внимание от местни и международни туристи.

Гърбатият (Humpback) кит, е вид от семейството на ивичестите китове, подразред беззъби китове (Mysticeti). Един от най-големите бозайници. Възрастните варират в дължина от 12 – 16 четра и тежат приблизително 48 тона.

Гърбатият кит има отличителна форма на тялото, с необичайно големи гръдни перки и безформена глава. Той е акробатично животно, често подаващо се над водата. Мъжете изпълняват сложна песен, която трае от 10 до 20 минути и се повтаря в продължение на часове. Целта на песента все още не е ясна, въпреки че изглежда да има роля в чифтосването.


Именно сложните им танци и песни привлича тълпи от хора, които се отправят към моретата, за да се наблюдават красивото явление, което китовете изпълняват.