През нощта тялото ви изгаря между 300 и 400 калории. Това почти се равнява на количеството енергия, което губите при тичане с продължителност един час. Специалистите твърдят, че качественият сън може да допринесе за отслабването, точно както и физическите упражнения.

 

Ако искате да осъществите това на практика обаче, трябва да се придържате към определени навици, чиято задача е да засилят метаболизма ви по време на сън. Bright Side представя няколко съвета, които могат да ви бъдат полезни, ако искате да отслабнете с минимални усилия:

 

1. Студ

Експертите препоръчват да поддържате температурата в спалнята си около 18 градуса през нощта, за да засилите метаболизма си. Проучванията показват, че по-хладната среда активира мастните клетки, които са отговорни за терморегулацията.

 

Когато спите в студена стая или пък голи, тялото ви започва да гори повече енергия, за да поддържа топлината. Ето защо може да се окажете по-слаби на сутринта.

 

2. Гроздов сок

Гроздовият сок помага за изгарянето на калории благодарение на специално вещество, наречено ресвератрол. Той превръща лошата бяла мазнина в бежова. Когато спите, тялото ви използва бежови мазнини, за да ви стопли.

 

Така изпиването на чаша гроздов сок преди лягане ще ви принуди да се отървете от излишната мазнина, вместо да я съхранявате. Пийте пресни сокове, за да избегнете ненужния прием на захар.

 

3. Под час

Хаотичният сън е свързан с прекомерно наддаване на тегло, казват проучванията. Обикновено хормонът мелатонин ни казва кога да си легнем. Освен това помага да се активират бежовите мастни клетки, които спомагат за изгарянето на калории.

 

Ако режимът ви е непоследователен, вие пречите на производството на мелатонин и се лишавате от качествен сън. В резултат на това може да се чувствате изморени сутрин и да изпитвате нужда от висококалорични закуски, за да увеличите енергията си.

 

Ако искате да избегнете това, лягайте и се събуждайте по едно и също време всеки ден.

 

4. Без джаджи

Липсата на рутина не е единственото нещо, което нарушава производството на мелатонин. Прекомерната светлина от нашите технологични  джаджи е друга причина, поради която не можем да се наспим.

 

Доказано е, че синята светлина от нашите смартфони забавя производството на мелатонин. Затова ви отнема повече време да заспите и се събуждате уморени. Опитайте се да избягвате употребата на устройства два часа преди лягане. Заменете таблета с книга.

 

5. Протеинова закуска

Няма нищо лошо в закуската преди лягане, ако е правилната. Наблегнете на храни, богати на протеини, като кисело мляко, извара с ниско съдържание на мазнини, постно пуешко или фъстъчено масло. Те ще увеличат метаболизма ви и ще помогнат на мускулите да растат.

 

6. Тренировки

Физическите упражнения са най-добрият начин да се отърсите от стреса и да засилите метаболизма си преди лягане, пише profit.bg. Както кардиото, така и аеробните тренировки са доказано ефективни.

Плуването или вдигането на тежести обаче може да са най-добрите решения за вечерна тренировка. Те стимулират изгарянето на калории, което ще продължи, дори и след като заспите.

 

7. Билков чай

Определени видове чай могат да ви помогнат да отслабвате през нощта. И не, не говорим за съмнителни диетични чайове, които ви обещават вълшебни резултати за една вечер.

Естествените билкови чайове всъщност могат да подобрят вашето здраве по различни начини и дори да ви направят по-слаби.

 

Канелата се бори с възпалението и предпазва от подувания. Ментата намалява апетита и ви помага да се лишите от закуска. А лайката подобрява храносмилането и отпуска нервите ви.

Тези ритуали може и да ви помогнат да отслабнете, но не вършат чудеса, ако не спортувате и не се храните здравословно.