Димитровградчанката Мирела Русева е отличничка по медицина в университета в Пловдив. През септември тя ще е 6-ти курс, а през целия август е на стаж в модерната болница CHU Nancy Brabois в град Ница, Франция.

 

Отличничка

Мирела разказа пред Haskovo.info, че е в отделението по оториноларингология (УНГ). Стажът й е част от обменната програма на IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations). Това е най-старата и най-голямата студентска организация в света. България е част от нея под името АСМБ (Асоциация на студентите по медицина – България). Всеки от градовете в България, където има медицински университет има локален клон на АСМБ. Димитровградчанката е част от АСМ Пловдив. Тя заема и поста локален отговорник на Комитета по обществено здраве.

До стажа се е стигнало след участие в различни кампании на асоциацията и натрупани точки, с които се състезават помежду си студентите, членове на АСМБ, които искат да заминат на обмен. Взимат се под внимание също успехът в университета, както и какви езици владеят. Повечето часове по езици носят повече точки. Мирела е с ниво С1 по английски език, като владее и френски.

Отличничка
Мирела Русева

Стажът й е на английски език. Българката преглежда пациентите, присъства на операции, понякога асистира. Може да прекарва цялото си време с лекарите, които обясняват всякакви неща, като отговарят и на странични въпроси. Стажът е средно по 6 часа дневно, но при желание може да се остане и повече.

Във Франция на стаж са само две българки – Мирела и нейна колежка от София. Договорите с Франция са много малко и се получават трудно, защото трябват много точки, съответно активност в асоциацията през изминалата година.

Отличничка

Миналата година бъдещата лекарка е била пак на такъв обмен в Полша – в отделение по ендокринология. Тя се колебае за бъдещата си специалност между ендокринология и оториноларингология. Затова обмена за нея е чудесна възможност да види отвътре и двете специалности и да има по-ясна представа за бъдещия избор – миналата година едната, тази година другата специалност.

„Във Франция нещата са на светлинни години от обстановката в някои болници в България. Макар да съм виждала у нас доста процедури и техники на различни манипулации, тук все още има неща, които приятно да ме изненадат – като грижи и обслужване на пациентите. Въпреки това и въпреки новата наредба, аз смятам да специализирам в България и колкото и трудно да е да преследвам целите и мечтите си“, каза в заключение Мирела Русева.