Шефът на "ТАД Груп" Иван Тодоров се връща в ареста заради делото за хакерската атака срещу НАП, реши Апелативният спецсъд, който прие аргументите на държавното обвинение, че бизнесменът е подбудител на атаката.

Според магистратите няма риск той да се укрие, но има реален риск да използва всички източени данни. По време на заседанието бяха огласени нови доказателства за съпричастността на Тодоров и служителите му към хакването на сървъра на приходната агенция.

Припомняме, че миналата седмица след продължително заседание, Специализирания съд го пусна на свобода срещу 100 000 лева парична гаранция. "Тази вечер НАП заминава. Ударихме на бате Бойко машината и окрадохме всички документи".

Това написал в общ чат в мобилното приложение Telegram обвиненият за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков, броени часове преди да гръмне скандала с източените данни. Неговият шеф в "ТАД Груп" Иван Тодоров пък му отговорил: "Да ги криптираме целите и да ги питам след 2 дни нямат ли нужда от киберсигурност, даже няма да ги питаме".

Кристиян се заканил още през март, че ще хакне сървъра на приходната агенция, за което стана ясно в средата на юли. Той заявил това пред своя колега в "ТАД Груп" Ахмед, който е един от свидетелите по делото за кибертероризъм. Според него, освен с шефа си, Кристиян бил много близък и с търговския директор на фирмата Георги Янков, а двамата често излизали на тересата да пушат и да си говорят тайно, така че другите да не чуят.

Бойков пък постоянно критикувал държавата и нивото на киберсигурност. Другият свидетел Иван Петров, който също работел в "ТАД Груп", заявил, че фирмата работела с компании, които желаели да им бъдат тествани платформите за сигурност, но понеже клиентите не били достатъчно, шефът им Иван Тодоров наредил да се хакват системите и на други дружества, които изобщо не подозирали за това.

В подкрепа на това били и показанията на Георги Захариев от фирмата "Динамо България", който бил разпитан вчера като свидетел. Той обяснил, че никога не е работил с "ТАД Груп", но от фирмата на Тодоров били хакнали тяхната система и имали данните им. Хипотезата, че самият Кристиян може да е станал свидетел на спецпрокуратурата срещу шефа си, отпадна още в началото на заседанието.

Адвокат Ина Лулчева, която защитава Иван Тодоров, поиска Бойков да бъде разпитан и да му бъде зададен въпрос: "Възлагано ли му е да направи нещо извън служебните му задължения?". От държавното обвинение се възпротиваха с мотива, че това не е необходимо на този етап.

Съдът се съгласи с прокуратурата и отказа да разпита 20-годишния пловдивчанин. Веднага след като това Кристиян напусна залата, заедно с адвоката си. Междувременно стана ясно, че вчера е извършен обиск в дома му. Бойков си е бил вкъщи и е отворил на разследващите, а след това е отключил и офиса, за да бъде извършен нов оглед и там.