Нов европейски регламент, който опростява изискванията за официални документи за гражданско състояние между държавите-членки на Европейския съюз, е в сила от вчера, съобщава "Телеграф".
 
Вече няма да се налага апостил или легализация за голяма част от от документите, които най-често се използват от гражданите в ЕС, като акт за раждане, акт за смърт, удостоверение за брат, семейно положение и развод, осиновяване, както и удостоверения, свързани с местоживеене или доказващи липсата на съдебно минало. 

Успяхме да направим използването на всички тези официални документи в различните държави членки по-лесно и по-евтино, коментира българският евродепутат Емил Радев, който представляваше Европейската народна партия при договарянето на окончателния текст на регламента, приет през 2016 година. 

Постигнатият регламент ще улесни милиони хора, които работят, учат и живеят в друга държава-членка на ЕС. Промяната е изключително важна и в контекста на предстоящите избори, тъй като обхваща и документите, които гражданите на ЕС са задължени да представят при гласуване или кандидатиране в избори за ЕП или на местни избори, изтъкна още Радев.