Над източната половина от страната, а по-късно през деня и в планинските райони на Западна България, днес ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятър. Възможни са и градушки, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирани от „Фокус”.

 В западната половина от страната от северозапад, в източната - от север-североизток, със слаб до умерен вятър ще проникне сравнително хладен въздух. Максималните температури ще бъдат в широки граници – от 25 градуса в североизточните райони до 35 градуса в югозападните. В София се очаква температурата да достигне 28 градуса.

Атмосферното налягане ще продължи бавно да се понижава и ще доближи средното за месеца.

Над Черноморието облачността ще се увеличи, по-късно през деня и над южното крайбрежие и ще има валежи, на места с гръмотевици. Ще духа до умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26  и 28 градуса. Температурата на морската вода се очаква да достигнат  26 – 27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

Над планините ще се развива купесто-дъждовно облачност, след обяд и над Рило-Родопската област и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа умерен север-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1 200 метра ще е около 22 градуса, на 2 000 метра - около 14 градуса.

Утре на места ще има краткотрайни превалявания, предимно слаби. Вятърът ще остане от северна четвърт, слаб до умерен. Преобладаващите максимални температури ще са между 25 и 30 градуса.

В четвъртък и петък ще е почти без валежи, с повече слънчеви часове. Отначало в Западна България, после и на изток, вятърът ще отслабне. Температурите слабо ще се повишат.