Великобритания ще екстрадира в САЩ основателя на "Wikileaks" Джулиан Асандж, за да бъде съден за шпионаж, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията се позовава на изказване на американския държавен секретар Майк Помпео, публикувано вчера от еквадорския вестник "Универсо".

"Вече направихме искане и той ще бъде екстрадиран в САЩ, където ще бъде съден. Не мога да дам повече информация, но правителството ми е на мнение, че е важно този човек, създал риск за целия свят и изложил на опасност американски войници, да бъде санкциониран от правосъдието", заяви Помпео, който се срещна онзи ден с еквадорския президент Ленин Морено при своя визита в Еквадор.

Изказването му обаче не съответства на мнението на британският заместник-министър на външните работи Алан Дънкан, който заяви преди около една седмица, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страната, където може да бъде осъден на смърт, припомня Франс прес.

Американското правосъдие обвинява Джулиан Асандж в шпионаж и настоява той да бъде екстрадиран. Съдебното заседание във Великобритания, при което ще бъде разгледано американското искане за екстрадиция, е насрочено за края на февруари догодина.

Американското федерално правосъдие прилага смъртното наказание за престъпления, за които то е предвидено, сред които е и шпионажът.

В САЩ са повдигнати 18 различни обвинения срещу Асандж, като ако бъде признат за виновен по всички тях, общата продължителност на наказанието му може да достигне около 175 години затвор.

Повечето от обвиненията са свързани с намираната и разпространявана от Асандж чрез "Wikileaks" класифицирана информация. "Wikileaks" публикува през 2010 г. стотици хиляди военни и дипломатически документи.

Асандж в продължение на седем години се възползваше от предоставеното му от Еквадор право на убежище и живееше в еквадорското посолство в Лондон. Еквадорското правителство обаче отмени правото му на убежище и на 11 април британската полиция задържа основателя на "Уикилийкс" с одобрението на еквадорските власти.

Междувременно нови документи, показани от CNN, показаха, че докато е бил резидент в посолството, Асандж е превърнат стаята си в "щабквартира за намеса в президентските избори на САЩ". Те потвърждават и версията от доклада на Робърт Мюлер, че представители на различни страни са носели хакнати материали в посолството при Асандж.

Създателят на WikiLeaks се е срещал с руснаци и първокласни хакери в критични за изборите моменти. Асандж прекарвал часове в разговори с тях. Също така той получил супер мощен компютър и мрежов хардуер за прехвърляне на данни само седмица преди WikiLeaks да получи хакнати от руснаците материали