Снимки с празни плажове по българското Черноморие и опашки на границата към гръцките плажове белязаха старта на летния сезон това лято. Според туристическото министерство спадът на почиващите по родните плажове т.г. е между 5 и 8 %, а България все по-трудно се конкурира с цените на плажните услуги при съседите.

И само за сравнение - цената на плажните услуги на плажа в "Аспровалта" е равна на дневната консумация на плажа – т.е. на цената на едно кафе или фрапе. За сравнение два чадъра и шезлонг в меката на нощния живот по Черноморието - "Слънчев бряг" ни струват 30 лева.

След като Турция, Египет и Тунис се върнаха мощно на пазара, отлив на почиващите усетиха първо хотелиерите у нас. Битката между курортите по Черноморието и тези край гръцките плажове това лято е за всеки един турист.

Потвърждават го и първите данни от началото на лятото: ако до края на юни заетостта на хотелите у нас е едва 30 %, година по-рано е била 37. Въпреки опитите на хотелиерите да спасят сезона с отстъпки до 30 % - голяма част от базата остава незапълнена. А повечето туристи тръгват към гръцките плажове.

На някои от гръцките плажове, особено по островите, сянката се плаща – но между 5 и 7 евро. По-скъпо е единствено на парти-дестинацията "Парадайс бийч" на остров Миконос – близо 40 лв. за два шезлонга и чадър. У нас – сред най-скъпите плажни услуги по Черноморието, за която ни сигнализирахте, бяха на първа линия на Каваци-юг – 70 лв. – за чадър, 4 шезлонга и 4 шалтета.

Колко обаче струва сметката на наемателите на плажовете?

Сметката за собственик на всеки бар или хотел, за да ползва плажа пред тях, излиза средно между 8 и 10 хил. лева. За сравнение за плажа в Балчик концесионерът годишно плаща на държавата 57 хил. лв. без ДДС, за да стопанисва площ от 16 хил. квадрата. Най-скъпа е концесионната такса за плажовете „Слънчев бряг – Централен” и „Златни пясъци” – съответно 1,39 млн. и 1,92 млн. лв. за година. Там обаче и плажната ивица е В пъти по-широка. 

От началото на сезона в помощ на хотелиерите и ресторантьорите в Гърция дойде и двойното намаление на ДДС. За храните, туристическите услуги и ресторантите той вече е 13, вместо досегашните 24%. У нас единствено настаняването в хотелите се облага с по-нисък данък – от 9 на сто, а за всичко останало е 20%.

Старото правило в туризма, че доброто обслужване продава, в Гърция важи с пълна сила.

Някои от предимствата са и чисто географски. У нас плажната ивица е 354 км, а в Гърция – заедно с островите – 14 800 км. Затова и плажовете, които на юг отговарят на всички екоизисквания са с пъти повече – 430. По Черноморието със екосертификата „Син флаг” могат да се похвалят едва 14 плажа и едно яхтено пристанище.

Как всички плюсове и минуси ще повлияят на сезона ще видим в края на август. Очакванията са все пак всеки втори българин да почива по нашето Черноморие. А една трета – при съседите.