Папа Франциск забрани на бивш американски епископ, който е обвинен в сексуален тормоз и лошо финансово управление, да отслужва литургия, съобщава уебсайтът на Ватикана.

Мярката е сред поредицата от санкции, издадени от папата срещу Майкъл Брансфийлд, уточнява сайтът, цитирайки изявление от бившата епархия на Брансфийлд в Уилинг-Чарлстън, Западна Вирджиния.

На Брансфийлд също е забранено да живее в епархията и е инструктиран да обезщети лично за причинената от него вреда. Характерът и мащабът на тези обезщетения ще бъдат решени от бъдещия епископ на епархията, се казва в изявлението, предава БГНЕС.

Брансфийлд подаде оставка през 2018 г. скоро след 75-ия си рожден ден, след като срещу него се появиха обвинения а сексуално тормоз на възрастни. Разследване, водено от архиепископ Уилям Лори от Балтимор стигна до извода, че обвиненията срещу Брансфийлд са достоверни.

На среща през юни в североизточната част на Мериленд, 224-те членове на Конференцията на католическите епископи на САЩ се съгласиха да променят обредите си, като направиха задължително духовенството да докладва за злоупотреби на Ватикана. Досега вътрешните разследвания бяха извършвани от епископите, които осъждаха престъпленията по тяхна преценка.