В последните години интересът от страна на пловдивчаните към Северното гръцко крайбрежие постоянно нараства. Близо до България са разположени прекрасни плажове, които примамват любителите на морската почивка.

Регистрацията „РВ” по колите в най-близките курорти много често взимат превес и над местните. Безспорен факт е, че районът около Кавала е една от любимите дестинации на майните. Младите предпочитат шума и партитата на Тасос, Неа Перамос и Керамоти, а други тишината и спокойствието.

Едно от все още не претъпканите местенца на южната ни съседка е Неа Ираклица, на 280 километра от Пловдив.

Курортът се намира на 14 километра от Кавала. Лесно се стига до него – от магистралата се слиза на отклонението за Неа Перамос.

Първите заселници на Ираклица са били от Източна Тракия. Първоначално е било рибарско селище, но с годините се е оформил като голям и развит курорт, с невероятни плажове, приветлив център и планински масив.

В курорта е пълно с таверни и барове покрай плажа, малки хотели. Както навсякъде в Гърция, настаняването е основно в апартаменти в семейни вили, повечето непосредствено до плажа. За любителите на палатките и караваните има организиран къмпинг.

Плажът е невероятен - златист пясък, плитко лазурно море и широка плажна ивица. Дължината на плажа е два километра и никога не е пренаселено.  Плажът е награден със „Син флаг”, отличие, което се дава за изключителна чистота. Чадърите и шезлонгите естествено са безплатни, като е прието да си поръчате по нещо. На запад от големия плаж се оформя заливче. То е подходящо за гмуркачи, но е наситено с морски таралежи.

След него в друг залив се намира плажът Псата. До него се стига с кола по черен път.

Центърът е голям, с множество заведения, магазини, пекарни и кафенета. На пристанището пък, любителите на риболова, могат да хвърлят по някое перо.

За най-малките има два две големи детски къта за забавления, както и сладкарница със сладолед. Курорта е известен и с прочутия си десерт лакумадес – понички с шоколад или мед.

В ресторантите и таверните няма да намерите огромните, типично български менюта. Заведенията са специализирани в няколко ястия, като най-много са заложени рибните. Миди, октопод камлари, ватос и ципура са едни от основните деликатеси, сервирани по масите.

Ако сте в Ираклица, непременно трябва да се разходите до Кавала. Градът ще ви омая с богатата си история и забележителности. Таверните край пристанището ще ви привлекат с ароматните си блюда. Няма да се задълбочаваме в темата,  а ще я оставим за друг път.

Снимки: Freegreece.com