Благодарение на усилията на пловдивски лекари двама души, постъпили в Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги” в много тежко състояние, бяха напълно излекувани, разбра Glas.bg.  Това са първите два случая за тази година на смъртоносната конго-кримска химорагична треска. 

Пациентите, постъпили с кръвоизливи в болницата, са 57-годишен мъж и 38-годишна жена от кърджалийските села Рогач и Чал. Те са лесничеи и вероятно са били ухапани от кърлеж, докато са били по работа в гората. Първоначално са развили висока температура с втрисане и болки в мускулите. Имали са и гадене с повръщане. Това са класическите признаци на началото на заболяването, споделиха лекарите от клиниката.

Когато двамата лесничеи били докарани в пловдивската клиника, имало реален риск за живота им. В здравното заведение двамата били изолирани от останалите пациенти и достъп до тях имали само лекуващите ги лекари.

Близо седмица по-късно високата температура спаднала, но интоксикацията се засилила и започнало характерното за кримската треска кървене. Първо започнало от венците, а след това и от стомаха, червата, а при жената и от матката.

На пациентите била проведена успешна терапия с противовирусен препарат, биопродукти и кръвоспиращи лекарства, след което те били стабилизирани.

Припомняме, миналата година, пак в УМБАЛ "Св. Георги", бяха спасени други петима, ухапани от кърлежи.