Управляващите (ГЕРБ и Обединени патриоти) отхвърлиха на първо четене предложението на депутатите от БСП за промени в Закона за семейните помощи за деца.

От левицата настояха за предоставянето на еднократна помощ за всяко второ и трето дете, която да бъде в размер на 10 минимални работни заплати и да се дава само на родители, осигурявали се за период от две години преди раждането. Идеята им обаче не срещна одобрението на управляващите и бе отхвърлена със 76 гласа „за“, 18 – „против“ и 76 – „въздържал се“.

Левицата поиска още помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи, която е 250 лева, да се разшири и освен първокласниците, да обхване и децата до четвърти клас. По сметки на левицата, допълнителните средства, необходими за тези мерки, биха възлизали на около 90 млн. лв. Опозицията мотивира предложенията си с бедността и социалното разслоение на българското общество и се позова на статистика, според която в риск от бедност или социално изключване живеят 510 000 деца (41 %).

Управляващите обаче имаха друго виждане. Според тях със социално подпомагане не може да бъде основен инструмент за справяне с проблемите на бедността и ранното отпадане на децата от системата на образованието.