Задържаният за хакерската атака срещу НАП e Кристиян - 20-годишен младеж от Пловдив. Преди две години Кристиян хакнал системата на МОН, за да демонстрира проби за защитата на сайта.

Към момента Софийската градска прокуратура вече е повдигнала обвинение на 20-годишния Кристиян.

Заподозреният бил хванат вчера следобед докато бил на работното си място - фирма, занимаваща се с киберсигурност. Той се занимавал с тестове и одит на информационни системи. Атаката срещу НАП обаче не е част от дейността на фирмата.

През 2017 г. още бил ученик в 11 клас, когато показал как в реално време може да се променя оценката на всеки един учащ в страната.

Хакерът бе ученик в Търговската гимназия, когато при негов проект, бе решил да пробва дали в защитата на сайта на МОН има пропуски в сигурността. Той показа как може да се извлекат лични данни – ЕГН-та , имена, разплащателни документи, банкови сметки и други.

След репортажа на „Господари на ефира”, Кристиян бе поканен да работи във ведомството и да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията си място.

По-рано премиерът заяви, че съжалява за младежа, тъй като той е можел да работи за държавата , а вместо това ще се сдобие с обвинение.

“Хакерската атака е един вид бунтарство, да докажеш, че можеш да преодолееш системи. Не случайно и в Германия, и в Щатите хакнаха. Доказваш, че уменията са ти надраснали защитите”, каза Борисов.

След случката незабавно бяха предприети мерки, услугата, през която се е осъществил достъпа до системата в НАП, беше спряна. Започна и разследване. Извършени са претърсвания и изземвания в офиса на фирмата, където Кристиян работи. Иззети са омпютърни конфигурации,хард дискове, флаш памети и 2 бр. мобилни телефони. Назначени са технически и компютърни експертизи, разпитани си и свидетели.

Събраните до момента доказателства са напълно достатъчни, за да може Софийската градска прокуратура да повдигне обвинение на 20-годишния Кристиян. Разпоредено е момчето да бъде задържано за срок от 72 часа. Ако бъде признат за виновен, 20-годишният хакер може да получи присъзда лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до 10 000 лв.