Къде се изпариха 500-те хиляди лева за българската инсталация на 58-ото международно Биенале за изкуство във Венеция, щедро платени от данъкоплатците?

За инсталацията в Българския павилион с куратор Вера Млечевска са използвани едва 10-ина кв. метра евтин фибран и няколко рафтчета от плексиглас, на обща цена не повече от стотина-двеста лева, алармират от сдружение „Зограф".

Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата да извършат извънредна и спешна проверка в Министерство на културата дали не са изхарчени неправомерно и нецелесъобразно отпуснатите от културното ведомство 500 000 лева за изработването на българската инсталация във Венеция с куратор Вера Млечевска, която всъщност е сглобена само от няколко плоскости от фибран и най-обикновени рафтове от плексиглас, настояват от гражданско сдружение „Зограф". 

Бърз преглед не сайтове за строителство обаче показва, че средната цена на дребно за 1 кв.м.топлоизолация от фибран XPS 300-L (eкструдирани полистиренови плочи с гладка повърхност с дебелина 2см), е 3,86 лв. За монтажа на въпросната инсталация в Българския павилион на последния етаж в бароковата сграда на палацо „Джустиниан Лолин" във Венеция на практика са използвани едва 10 или 11 кв.м. плоскости от фибран, а това ще рече, че закупуването на тези топлоизолиращи материали определено не струва смайващите половин милион лева, а само малко над 40 лева, категорични са в гражданското сдружение. 

В тази връзка от сдружение „Зограф" ще изискат Министерство на културата да бъде така добро и да публикува на сайта си проектно-сметната документация за Българския павилион на 58-ото международно Биенале във Венеция, за да стане ясно на българската общественост защо за създаването и монтажа на нашата инсталация с куратор Вера Млечевска са изхарчени цели 500 хил. лева, щедро платени от българските данъкоплатци.