През 1972 г. астронавтът Юджийн Сърнън от НАСА вдига крака си от повърхността на Луната и от тогава върху земния спътник не е стъпвал човешки крак. Отпечатъкът от стапалото на космонавтът си стои и до днес - необезпокоявано от явления като вятър или дъжд.

Ако вярваме на най-скорошната новина, която дойде от космическата агенция, то този факт може би съвсем скоро ще се промени. Причината за тази надежда е един план на НАСА не само да изпрати отново човек до земния спътник, но и да изпрати първата жена, която ще положи крак на Луната. Има и нещо повече - планът е доста амбициозен, тъй като от космическата агенция предвиждат луната да стане полигон за експедиции до Марс.

„Ние действително работим по осъществяването на всеобхватен план за изпращане на пилотирана мисия до Марс, като ще използваме технологии, които ще тестваме на Луната. Запомнете - Луната е изпитателен полигон, а Марс е нашата дестинация. И въобще не съм готов да изключа датата 2033 -а“, заяви ръководителят на космическото ведомство Джим Брайдънстайн.

През 2017 година Доналд Тръмп подписа директива, според която американците трябва да се върнат на Луната и да достигнат "други дестинации". НАСА обеща, че това ще се случи до 2028 година. Но кабинетът на Тръмп даде друг срок – 2024 г. Целта е да изпревари Китай и неговите космически амбиции.

Но този път НАСА иска да направи нещата по различен начин – не само да развее флага, но и да създаде база на Луната, която по-късно ще се използва и като първа спирка от пътуването към Марс. Но може ли това да се случи в толкова кратък срок, при положение, че нужният хардуер не е построен, нито пък тестван?

Рискът е голям, но амбицията също.Към момента в НАСА има 38 действащи астронавти, а 12 от тях са жени. Една от тях ще се превърне в първата жена, стъпила на лунната повърхност. Именно това е и причината новата мисия до земния спътник да носи името Артемис - сестрата-близначка на гръцкия бог Аполон, на чието пък име е кръстена и първата мисия до Луната.