Премиерът Бойко Борисов е свикал извънредно Съвета по сигурност към Министерския съвет заради компрометираните сървъри на НАП и изтичането на личните данни на милиони българи.

Основният състав на Съвета по сигурността включва: министъра на външните работи, министъра на отбраната, министъра на вътрешните работи и министъра на финансите, техни заместник-министри, главния секретар на МВР, началника на отбраната и ръководителите на разузнавателните и контраразузнавателните служби.

Вчера стана ясно, че бази данни с милиони записи от сървърите на НАП бяха разпространени от хакери. Проверява се достъпа до сървърите и базите данни на НАП за месеци назад. Имейлът с голямо количество информация за милиони български граждани е разпратен от руски сървъри. На този етап са разпространени 57 папки, които съдържат имена, ЕГН, осигурителна и данъчна информация за много български граждани. Хакерите твърдят, че информацията, с която разполагат, засяга 5 милиона граждани и фирми.

Тази сутрин вътрешният министър Младен Маринов потвърди, че става въпрос за хакерска атака. Подозренията са, че е организирана от Русия. Националната агенция по приходите и ДАНС вече започнаха проверка на случая.