Преждевременно родените бебета по-трудно ще намерят партньор в любовта, когато пораснат, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Преждевременно родените деца и децата с ниско телесно тегло при раждането си са с 28 процента по-малка вероятност да се оженят или да имат продължителна връзка с партньор, отколкото родените на термина. Освен това възрастните, които са се родили преждевременно, са с 22 процента по-малка вероятност да имат деца.

"Изследването ни показва, че онези, които са се родили преждевременно, е по-малко вероятно да имат романтична връзка, да правят секс и да станат родители, отколкото родените на термина", заяви ръководителката на изследването Марина Мендонса от университета в Уорик, Англия, цитирана от БТА.

За целите на изследването били анализирани данни за 4,4 милиона възрастни. Учените заключили, че родените след по-малко от 32 гестационни седмици са с ограничени шансове за сексуална връзка. В сравнение с възрастните, които са се родили на термина, родените след по-малко от 28 гестационни седмици са с 3,2 пъти по-малка вероятност да правят секс.

"Предишни изследвания показаха, че преждевременно родените деца са с по-лоши социални контакти - по-често се затварят в себе си, свенливи са и е по-малко вероятно да поемат рискове, когато пораснат - отбеляза Мендонса. - Резултатите от настоящето изследване навеждат на мисълта, че тези характеристики изглежда остават непроменени в зряла възраст, затруднявайки възрастните, които са се родили преждевременно, да имат продължителна романтична връзка, да се оженят и да имат деца."

Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Network Open.