Тя се зарече, че ще стои далеч от политиката, и дори спря да се нарича със знаковото за френската крайна десница име - Льо Пен. Марион Марешал, бивша френска депутатка звезда, която още няма навършени 30 години, обаче започна да се завръща на пръсти на политическата сцена и вече създава проблеми.

Много хора я смятат за потенциален партиен лидер. Дискретните срещи на 29-годишната Марешал през последните дни с цел да прокара мостове към враговете от консервативния лагер, които след съкрушителното си поражение на европейските избори са в тежко състояние, обаче разместват още повече пластовете при традиционната десница, пише Асошиейтед прес.

Тези навлизания в една забранена територия на жената, която някога гласовете на избирателите определиха за най-популярния политик в крайнодясната партия Национален сбор (бившия Национален фронт), ръководен от леля й Марин Льо Пен, породиха също въпроси за политическите намерения на Марешал - и дали не се задава нова война в клана Льо Пен.

Марешал е любимката на своя дядо Жан-Мари Льо Пен, чиято личност предизвиква доста спорове. Той е съосновател на Националния фронт, но беше изгонен от дъщеря си Марин заради нееднократни антисемитски изказвания, заради които бе осъден. Марешал е по-консервативна от леля си. На голям форум на американските консерватори миналата година тя заклейми ЕС и заяви, че Франция се превръща в "малката племенница на исляма".

За разочарование на Жан-Мари, преди две години Марион излезе от политиката, отказвайки се да се бори за нов мандат като народен представител от Националния сбор, за да основе частна школа в Лион, смятана за център за подготовка на крайнодесни лидери.

Марешал отхвърли тиражираната информация, че се опитва да заобиколи леля си Марин и по този начин да се върне в политиката. Въпреки всичко шумът, който се вдигна, след като се разбра за останалите извън светлината на прожекторите нейни срещи, които са били поне две, изважда на преден план потенциалната водеща роля, която може да заиграе Марион в средите на френската крайна десница.

Вечеря в края на юни между Марешал и над десетина представители и депутати от "Републиканците" предизвика бурни реакции в лагера на консервативната партия. В основното консервативно течение отдавна са изключително предпазливи за връзките с френската крайна десница, но срещата говори за това, че някои консерватори може да смятат, че единственият начин да оцелеят политически е като обединят силите си с хора като Марешал.

Председателят на френския Сенат Жерар Ларше, който е от "Републиканците", каза, че участниците в срещата, която се състояла в парижки ресторант, са постъпили в разрез с партийните ценности.

"Винаги съм казвал, че между нас и Националния сбор има защитна стена", заяви той в интервю за телевизия Ел Се И. "Без значение дали това се харесва на някого или не, тази (вечеря) е нарушение (на правилата)", отбеляза Ларше.

Участвалите в нея рискуват да бъдат изключени от партията, посочи председателят на Сената, давайки ясно да се разбере, че за него те вече са се "поставили извън ценностите на нашата политическа формация".

Междувременно влиятелната лобистка организация на френския бизнес "Медеф" покани Марешал на ежегодния си летен форум, за да говори за възхода на популизма - впоследствие обаче "Медеф" отмени целия панел на форума, понеже идеята ужаси много хора.

На изборите за Европейски парламент Националният сбор стана първа политическа сила във Франция. Партията постигна по-добър резултат от центристите на президента Еманюел Макрон и се надява да запази този импулс преди общинските избори догодина.

В телевизионно интервю в началото на юни Марешал заяви, че иска да създаде "голяма коалиция на дясното, но подчерта, че намеренията й са лишени от лични амбиции.

Тя каза и някои остри думи по адрес на Националния сбор, например, че тази партия е "изключително важна за политическия живот, но, за съжаление, не е достатъчна". За защитата на нацията и противодействието на прогресистите на Макрон са нужни "други гласове от други движения и течения", които да създадат коалиции.

Марешал е смятана за потенциален кандидат на президентските избори през 2022 г. или по-нататък, което от време на време поражда напрежение между нея и леля й, която на изборите през 2017 г. беше категорично победена от Макрон, след като стигна до балотаж.

Бившият стратег в Белия дом Стив Банън изказа похвали към Марешал, наричайки я "изгряваща звезда" - и то докато той беше на една трибуна с Марин Льо Пен на важен конгрес на Националния сбор.

Дори и Марин Льо Пен да се безпокои, че племенницата й подготвя сцената за завръщането си в политиката, нито тя, нито нейният лагер го показват.

Льо Пен учтиво игнорира инициативите на племенницата си.

"Щом като Марион иска да гради мостове с хора от традиционната десница, които са по-близко до нас, отколкото до Еманюел Макрон, толкова по-добре", каза тя в интервю за телевизия Бе Еф Ем след изказванията на племенницата си.

Що се отнася до изразеното от Марешал "съжаление" за недостатъците на Националния сбор, Льо Пен прояви дипломатичност. "Когато човек е млад, не трябва да бъде песимист", каза тя.
 

/БТА/