Ако пренебрегнете прането, спалното бельо може да се превърне в богат източник на микроорганизми, отпадъчните продукти от които са най-силните алергени за хората. 

Човешкото тяло ежедневно губи милиони клетки от кожата, повечето от които остават в леглото. В допълнение, хората се потят през нощта, себумът се секретира и всичко това се абсорбира в чаршафите, превръщайки ги в място за размножаване на прах, гъбички и бактерии в него. Ето защо е важно редовно да се сменят и перат чаршафите. Експертите посочиха колко често това трябва да се случва. 

Възглавници. Експертите съветват задължителното ползване на калъфки за възглавници. Тогава ще трябва да перете възглавниците два или три пъти в годината, а калъфките - веднъж месечно. Ако не се използват калъфки, експертите препоръчват измиване на възглавници на всеки два до три месеца. 

Защо се образуват нови бенки и кои от тях са опасни?

Чаршафи. Препоръчва се тези артикули от спално бельо да се перат веднъж седмично. Чаршафите за възглавници най-бързо стават мръсни и мазни. 

Одеяла и завивки. Според експерти, завивките трябва да се перат всяка седмица или поне веднъж на всеки десет дни. Ако завивките не се използват и одеялото е покрито без тях, тогава е по-добре да се измиват заедно с останалата част от спалното бельо веднъж седмично. 

Инфографики показват от какво е най-възможно да умрете (СНИМКИ)

Калъфи за матраци.Те трябва да бъдат отстранени от матрака и прани поне веднъж месечно. Самите матраци е полезно да се изнасят на въздух няколко пъти в годината при слънчево време - за въздух и сушене. Експертите отбелязват, че матракът от латекс трябва да се сменя на всеки осем години, матракът от пяна - на всеки седем години, а матракът с пружини - на всеки пет години. / zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!