Решението на главния дизайнер на Apple Джонатан Айв да напусне корпорацията и да за започне собствен бизнес струваше на производителя на iPhone минимум $9 милиарда. Засега. С толкова спадна капитализацията на Apple в NASDAQ.

Акциите на Apple в четвъртък след приключването на търговете поевтиняха с 1,5%, а пазарната капитализация се съкрати с 9% и достигна $919,02 милиарда. Това бе реакцията на пазара на новината, че компанията ще бъде напусната Джони Айв, създал всички дизайнерски решения на Apple.

Айв обяви на 27 юни решението си да напусне Apple в края на годината. Той съобщи в интервю пред Financial Times, че ще отвори и ще работи в своята собствена дизайнерска компания LoveFrom. Тя трябва да отвори врати през 2020 година.

Направлението за потребителски интерфейси и дизайн ще бъде оглавено от операционния директор Джеф Уилямс, който ръководеше разработването на Apple Watch. Корпорацията от Купертино заяви, че възнамерява да продължи продължи да работи с Айв, но вече като клиент на LoveFrom. Но въпреки това, котировките на Apple реагираха отрицателно на тази новина.

Айв работи в Apple от 1992 година, като от 1996-та ръководи работата на всички дизайнери в компанията. Той бе близък съмишленик на Стив Джобс и до днес отговаряше за абсолютно всички дизайнерски решения – от външния вид и интерфейса на устройствата до интериора на магазините и големите архитектурни проекти като например Apple Park. Reuters заяви, че именно работата на Айв е причината Apple миналата година да достигне пазарна капитализация от $1 трилион. Financial Times обяви Джони Айв за „най-известният дизайнер в света“ и „пазител на цялата естетика на Apple“.