На 26.06.2019 Българската мрежа на Глобалния договор на ООН осъществи първия от поредицата регионални форуми под мотото “Бизнесът - сила за добро”, който се състоя в содовия завод на предприятието “Солвей Соди” в град Девня. Събитието показа успешните местни добри практики в областта на корпоративната социалн отговорност и силни партньорства между бизнеса и организациите от нестопанския сектор – неправителствени, образователни, културни, научни и социални организации и публични институции.

Събитието беше открито от изпълнителния директор на “Солвей Соди” Спирос Номикос:

Солвей Соди е част от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН от 2014-та година. Аз гледам на Българската мрежа като един извор на позитивна енергия, сила за добро, каквото е и мотото на този форум. Много хора смятат, че корпоративната социална отговорност спомага за добрия имидж на фирмите, а тя всъщност е само следствие. Това да си отговорен е добре на първо място за обществото и за нас като хора, а след това за компаниите.”

Община Девня успешно работи с бизнеса. Компаниите от региона живеят със социалните й проблеми. Щастлив съм, че съм кмет на община, в която бизнесът е отворен за партньорство за решаване на местните проблеми и реализиране на проекти на територията на общината. В лицето на бизнеса виждам подкрепа и добър партньор”, сподели Свилен Шитов, кмет на община Девня.

Началото на панелната дискусия бе дадено от експертите на „Агрополихим“, „Девня Цимент“ и СУ „В. Левски“, които разказаха за опита си със сформиране на професионални паралелки в девненското училище СУ „Васил Левски“.

“Солвей Соди”, в лицето на г-жа Юра Драганова, запозна гостите с проекта “С колан на задната седалка“, който адресира важната тема за безопасността на децата, пътуващи в автомобил. Изключително актуална тема в сезона на ваканциите и многобройните пътувания, които предприемат всички през лятото.

За силата на вътрешните комуникации под мотото “Всеки има нужда от добра компания” разказа Гергана Петровска, мениджър "Вътрешни комуникации" в екипа на “Овергаз”. Тя сподели за редицата вътрешни инициативи, които компанията организира с цел сплотяване на екипа и изграждане на позитивна работна среда. В събитието се включи и д-р Мария Георгиева от Икономически университет - Варна, която представи пред участниците във форума маркетинговите проекции на КСО. Варненското сдружение „Кашалот“ също представи добра практика, като Теодора Стоянова разказа за промените в градската среда, които организацията реализира със своите устойчиви във времето проекти, част от които са “Морски слънчогледи” и “Спирка за разкази”. Мистър Клинкер ни представи интерактивния детски музей “Пътят на отпадъците”, създаден и финансиран от Девня Цимент. Мая Блъскова от “Алкомет”, Шумен, представи широкомащабната информационна кампания “Заедно можем да спрем телефонните измами”, в която работят в тясно сътрудничество с полицията, общината и населението. Целта на кампанията е повишаване информираността на засегнатите групи лица.

След края на събитието гостите се включиха в организирана обиколка на завода за калцинирана сода на “Солвей Соди”, по време на която отблизо разгледаха производствените мощности на предприятието и се запознаха с инсталацията за когенерация, която води до енергийна ефективност и значително намаляване на вредните емисии.

Корпоративната социална отговорност не е само за корпорациите или за социално слабите, тя не е само отговорност, но е една възможност ние, бизнесът, да покажем, че сме сила за добро. Трябва да докажем, че когато ние печелим, то не е само за собствениците, за акционерите, за екипите, с които работим. Тази печалба е източник на ресурс, който инвестираме в полза за обществото. Не по-малко важно е, че ние управляваме ценен човешки ресурс и способности, които също умело инвестираме за разпознаване на предизвикателства и възможности пред обществото и посрещането им с иновативни решения“, сподели председателят на БМГД на ООН Огнян Траянов.

*публикация

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html