Москва. Председателят на Народното събрание на България Цвета Караянчева обяви плановете на страната да завърши изграждането на „Балкански поток“ (клон на газопровода „Турски поток“ през България до Сърбия) до края на 2020 година, предава TACC.
„В съответствие с европейските директиви започваме изграждането на клон „Турски поток“, не се отклоняваме от изпълнението на съответните задължения, които сме поели към нашите граждани. Във връзка с това направихме промени в енергийната стратегия на страната ни и до края на 2020 г., в пълно съответствие с европейските директиви, ще бъде завършено изграждането на клона, т.нар. „Балкански поток", който ще осигури доставки на газ за други европейски страни", поясни Караянчева на среща с председателя на Държавната дума Вячеслав Володин.
Караянчева припомни, че България трябваше да бъде първата точка от нереализирания проект на газопровода „Южен поток”. „Бяхме принудени да прекратим действията по изпълнението на този проект, тъй като бяха намерени нарушения на разпоредбите на Третия пакет за либерализация", каза тя.
България участваше в изграждането на газопровода „Южен поток”, който трябваше да бъде положен под Черно море от района на Анапа до българското пристанище Варна, а след това до Италия и Австрия, но през лятото на 2014 г., по настояване на Европейската комисия, София спря разрешителните за полагане на тръби на нейна територия. През декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви, че „Южен поток“ ще бъде заменен от тръбопровод през Турция.
Първата нишка на „Турски поток" е предназначен за снабдяване на турския пазар, втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа. „Газпром" смята Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария за потенциални пазари.

Превод и редакция: Тереза Герова